05 1

Publicat per  dins Consultes

” El meu veí té un dret de pas pel davant de casa meva que ja no utilitza perquè va comprar una finca al costat de la seva que ara fa servir per accedir a la seva casa. Podria perdre el meu veí aquesta servitud de pas que té sobre la meva finca per no utilitzar-la, a l’utilitzar un altre camí que li va millor  per accedir a la seva finca?”

Les servitus forçoses, com ara la servitud de pas, vénen regulades en el Llibre Cinquè del Codi Civil de Catalunya. En aquest text s’estableix  que es pot exigir als veïns la constitució d’una servitud de pas per accedir a una finca sense sortida o bé amb una sortida insuficient a la via pública.  En tot cas el pas s’ha de donar pel punt menys perjudicial o incòmode per a les finques gravades i, si és compatible, pel punt més beneficiós per a la finca dominant.

Pel que fa a l’extinció de la servitud, el Codi Civil de Catalunya estableix de manera expressa que la manca d’ús durant deu anys d’aquesta servitud comporta la seva extinció. Per tant, en el cas que hagués transcorregut més de deu anys, des de que el seu veí ha deixat d’utilitzar la servitud de pas que transcòrrer per la seva finca, el dret de pas del seu veí s’hauria extingit. En cas contrari, com a mínim haurà d’esperar a que transcòrrir aquest termini. En tot cas, vostè és qui haurà d’acreditar aquestes circumstàncies. I, per tant, és qui hauria d’acreditar-ho documentalment o bé a través de testificals de veïns.

Una resposta

  • Modestjulio 24, 2014 a 16:20 

    Amb trobo algu semblant, el nostre vei també passa per davant de casa, es tracta de dues casses aparellades al canto superior de llurs finques, el vei limita al nort amb el cami-carrer migdia 74 de Granollers, amb tota l’amplada de lla casa, al nort-est amb cami veinal anomenat den Pep Julia situat a cota superior, per el sur amb dos propietarois mes i per el sud-oest per cami de servei de renfe,i d’acces a les finques, actualment anomenat carrer MIgdia, Nosaltres limitem al nord amb carrer MIgdia 72, al nord-est i al sud amb el vei i al sud-oest amb el cami de servei actualment carrer Migdia, Aquest pas sa convertit amb un calvari per la nostre familia, dons el vei ens tracte com si fosim a l’era medieval i em demana 6000 euros per renuncia al seu dret, que segons ell es de carrer.

    Resposta

Deixa un comentari

* obligatori

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.