Visita la web de l’Assessoria Codina  Els serveis jurídics de l'Assessoria Codina

Ets aquí:

IniciConsultes jurídiquesNotíciesEl Tribunal Constitucional estableix que no hi ha termini per a recórrer decisions desestimatòries adoptades per silenci negatiu
28 0

Publicat per  dins Notícies

El Ple del Tribunal Constitucional ha dictat una sentència per la que s’estableix que quan l’Administració rebutja una petició d’un particular per silenci administratiu, no hi ha termini per interposar recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

En una resolució donada a conèixer el passat divendres, el tribunal de garanties rebutja els dubtes de constitucionalitat plantejades pel Tribunal Superior de Justícia de Castella la Manxa ( TSJCM ) respecte de l’art . 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol , reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa ( LJCA ) . tc

Aquest precepte estableix els terminis per recórrer en via jurisdiccional les decisions de l’Administració que es produeixen per silenci administratiu. Segons l’òrgan que planteja la qüestió d’inconstitucionalitat, l’article vulnera el dret fonamental a la tutela judicial efectiva sense patir indefensió ( art. 24.1 CE ) en la seva vessant d’accés a la justícia .

L’article 46.1 de la LJCA fixa un termini de sis mesos per recórrer les decisions de l’Administració que es produeixen per silenci administratiu , és a dir , aquelles en què no hi ha resolució expressa ). El precepte afegeix que els sis mesos es comptaran “per al sol·licitant i altres possibles interessats, a partir del dia següent a aquell en que, d’acord amb la seva normativa específica , es produeixi l’acte presumpte ” .

L’origen de la qüestió d’inconstitucionalitat, formulada pel Tribunal Superior de Justícia de Castella – la Manxa , és la multa que la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient de la comunitat autònoma va imposar a un particular per haver podat alzines sense la preceptiva autorització.

El particular va recórrer la sanció en via administrativa, però el recurs no va obtenir resposta. Davant el silenci de l’Administració, el ​​particular va presentar recurs contenciós administratiu davant el TSJCM . En les seves al·legacions, l’Administració va sol·licitar al tribunal que rebutgés el recurs per extemporani en haver estat presentat fora del termini de sis mesos que fixa l’article 46.1 de la LJCA .

La sentència del Ple, que compta amb el vot particular discrepant de la ponent, Adela Asua, entén que quan, com en aquest cas, el silenci administratiu té sentit negatiu – és a dir, quan es desestima la petició del particular-  el recurs no està subjecte a cap termini, de manera que el precepte qüestionat no seria aplicable en aquests supòsits.

Deixa un comentari

* obligatori

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.