Deutes herència
28 0

Publicat per  dins Consultes

” El meu germà i jo hem heredat un habitatge i diners d’un oncle que no tenia fills.  Però també el crèdit que havia demanat per fer obres a la casa. No sabem si poden existir més deutes i això ens preocupa. Hi ha alguna manera de limitar la responsabilitat d’aquests deutes? 

En primer lloc comentar-vos que els hereus han d’assumir tant els béns i els drets, com els deutes i les obligacions que el causant va deixar pendents.

Si no es manifesta res al contrari, l’herència s’accepta de manera pura i simple. Això comporta que l’hereu hagi de respondre de les obligacions del causant i les càrregues hereditàries, no solament amb els béns que integren l’herència, sinó també amb els seus propis béns propis de manera indistinta.

Per tal de limitar aquesta responsabilitat , el Codi Civil de Catalunya preveu la figura del benefici d’inventari, que permet protegir el patrimoni personal dels hereus dels deutes que pogués tenir el difunt.

Únicament s’ha de realitzar un inventari ressenyant els anomenats béns relictes -aquells béns que formen part de l’`herència-, els deutes, les càrregues hereditàries i el seu corresponent import. Tanmateix, la presa d’inventari  ha de complir una sèrie de requisits com ara  realitzar-se en el termini de sis mesos des de la mort del causant i realitzar-se davant notari, escrit adreçat al Jutge o escrit privat adreçat a l’administració competent de la liquidació dels impostos. 

pagar deutes, càrregues i llegítimes,

1. L’hereu pot adquirir l’herència a benefici d’inventari, sempre que en prengui inventari, abans o després d’acceptar-la, d’acord amb el que estableix l’article 461-15. L’hereu pot gaudir d’aquest benefici encara que el causant ho hagi prohibit i encara que accepti l’herència sense manifestar la voluntat d’acollir-s’hi

Si l’hereu no pren l’inventari dins del termini i en la forma establerts, s’entén que accepta l’herència de manera pura i simple.

Per l’acceptació de l’herència pura i simple, l’hereu respon de les obligacions del causant i de les càrregues hereditàries, no solament amb els béns relictes, sinó també amb els béns propis, indistintament.

Deixa un comentari

* obligatori

Aquest lloc web utilitza galetes perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.